Волоцюга (лобода, натина, волок, ботвина) – покроковий рецепт

Лобода – полівітамінна давня українська страва. І має назв вона багато: лобода, волоцюга, волок, натина, ботвина. Традиційно готується навесні із усієї свіжої городньої знелені! Але, у найпростішому варіанті, можна приготувати навіть із одного виду молодої зелені: лободи, шпинату чи бурякового листя. Сьогодні пропоную Вам приготувати цю страву із поєднанням шпинату та щавлю.
Інгредієнти
8 порції
- шпинат 2пучка
- щавель (квасок) 2пучка
- пера часнику 1пучок
- зелена цибуля 0.5 пучка
- часник 4-5зуб.
- молоко 1скл.
- яйця 2шт.
- сметана 4ст.л.
- смалець 1ст.л.
- борошно 1ст.л.
- сіль
Приготування
Готувати
30 хв.
- Шпинат, щавель перебираємо та добре промиваємо під проточною водою. Кладемо у киплячу, злегка підсолену воду. Варимо приблизно 1хвилину, вимикаємо газ та залишаємо настоятися ще 3-4хвилини під кришкою. Відкидаємо на друшлаг, даємо стекти зайвій рідині, злегка віджимаємо.
- Нарізаємо зелений часник та цибулю. Кладемо в чашу блендера, додаємо щавель і шпинат (без рідини!). Додаємо зубчики часнику, половину молока і все перебиваємо до потрібної консистенції.
- До іншої половини молока додаємо яйця. Збиваємо вінчиком, додаємо борошно та розмішуємо до однорідної консистенції (щоб не було комочків). В кінці додаємо сметану, розмішуємо до однорідності.
- У каструльці розтоплюємо смалець, виливаємо вміст блендера, тушимо 4-5хв на малому вогні, постійно помішуючи. Виливаємо молочно-яїчну суміш, солимо та тушимо ще 10хвилин, постійно помішуючи. Виключаємо газ, накриваємо кришкою і даємо настоятися. 30хвилин.
Примітки
- консистенція може бути різна, як більше подобається! Я люблю однорідної консистенції. Можна взагалі не перебивати блендером.
Дуже смакує цей соус до картоплі п’юре!!! Можна подавати також із будь якими кашами, макаронами, картоплею по-селянськи та ін.
Смакуємо 💙💛
Схожі рецепти
Підписуйтесь!
отримуйте нагадування про нові рецепти прямо на свою пошту